Zachowaj jak najwięcej witaminy C

suplementy diety www.asteriksiobeliks.pl okulistyka dziecięca

Witamina C ma wiele pozytywnych właściwości, które wykorzystuje się zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Naturalne źródła tej witaminy znajdują się w pożywieniu, dlatego warto wiedzieć jak uchronić produkty przed utratą tego cennego składnika. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na działanie temperatury, powietrza oraz światła. Aby zapobiec utracie witaminy C należy spożywać produkty niepoddane obróbce, czyli warzywa i owoce w postaci surowej. Najbogatsze w witaminę są produkty najświeższe i takie starajmy się wybierać.

Przybory kuchenne powinny być wykonane z nierdzewnej stali, która nie wpływa na rozkład witaminy C. Warzywa i owoce lepiej obierać tuż przed podaniem, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Powinny być one obierane ja najcieniej, bo właśnie tuż po skórką znajduje się największa ilość witaminy C. Płyny, które pozostały po gotowaniu warzyw można wykorzystać do zrobienia sosów. Najlepiej, aby sałatki czy surówki były przyrządzane bezpośrednio prze ich zjedzeniem, ponieważ zachowają wtedy swoje cenne właściwości.

Do takich dań możemy dodać oliwę z oliwek, ponieważ zmniejsza ona kontakt witaminy C z niekorzystnym oddziaływaniem powietrza.